Wetgeving


De service die wij u op deze website aanbieden, is gericht op particulieren. Mocht u als bedrijf op zoek zijn naar een geschikte schoonmaker, ga dan naar 'Schoonmaakster voor Bedrijven'.In bovenstaand filmpje leggen we uit hoe de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt.

In januari 2007 is de Regeling Dienstverlening aan Huis in het leven geroepen. Dit houdt in dat een werknemer voor maximaal drie dagen per week in dienst genomen kan worden door een particuliere opdrachtgever. De werkzaamheden die de werknemer verricht, zijn verschillende klussen in en om het huis van de opdrachtgever. De regelgeving dienstverlening aan huis zorgt ervoor dat er geen loonbelasting en premies betaald hoeven worden. Deze regelgeving is niet van toepassing indien de werknemer losse opdrachten of eenmalige klussen uitvoert.


De schoonmaak-student moet aan de volgende voorwaarden voldoen, wil deze vallen onder regeling Dienstverlening aan Huis:


 1. De schoonmaak-student voert taken uit in opdracht van de werkgever;
 2. U betaalt de schoonmaak-student (minimaal) het wettelijke minimumloon voor de diensten. Bij schoonmaak-student.nl is dit te allen tijde het geval;
 3. Aangezien u de werkgever bent, is er sprake van gezagsverhouding. De schoonmaak-student voert dus taken uit in uw opdracht;
 4. De schoonmaak-student mag maximaal drie dagen voor de werkgever werken;
 5. De schoonmaak-student heeft recht op een een vakantietoeslag van 8%. Wanneer u een hulp aanvraagt via schoonmaak-student, betaalt u niets extra, de 8% vakantietoeslag zit dan bij het uurloon inbegrepen;
 6. De schoonmaak-student moet zijn of haar inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst. Deze opgegeven inkomsten worden meegerekend voor het vaststellen van toeslagen, uitkeringen en de voorlopige teruggaaf;
 7. De schoonmaak-student heeft het recht op vakantie;
 8. De werkgever hebt geen ontslagvergunning nodig om de schoonmaak-student te ontslaan. De werkgever dient zich echter wel te houden aan de afgesproken termijn.
  NB: Indien u geen opzegtermijn afspreekt met de schoonmaak-student, geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand;
 9. Als opdrachtgever hebt u geen administratieve verplichtingen. Er hoeven geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afgedragen te worden.

Bij ziekte van de schoonmaak-student raden wij u aan om in overleg een 'inhaaldatum' te plannen. Datzelfde geldt voor de vakantie van de schoonmaak-student. Het recht op vakantie is al verrekend in het loon van de schoonmaak-student.

De werkzaamheden die onder de Regeling Dienstverlening aan Huis vallen, zijn onder andere de volgende regelmatig terugkerende werkzaamheden:

 • Huishoudelijke hulp;
 • Tuinonderhoud;
 • Oppassen;
 • Verzorgen van huisdieren;
 • Taken in en rondom het huis;
 • Brengen en halen van gezinsleden;
 • Het verlenen van zorg, al dan niet via een persoonsgebonden budget (PGB);
 • Uitvoeren van allerlei klusjes, zoals boodschappen doen of medicijnen ophalen.


Uitzonderingen:

De werkzaamheden die de werknemer uitvoert, hoeven niet per se in of rond het huis van de werkgever plaats te vinden. Het is voor een werknemer ook mogelijk om op te passen in zijn/haar eigen woning. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever hulpbehoevend is en tijdelijk ergens anders verblijft, in dat geval mag de dienstverlening plaatsvinden op de locatie waar de opdrachtgever verblijft.

Ziekte

Als de schoonmaakster ziek is, moet u officieel gezien de eerste zes weken 70% doorbetalen (art. 7:629 lid 2 BW). Toch merken we dat de meeste mensen afspreken dat de schoonmaakster op een andere dag langs komt om de uren in te halen. U kunt dit zelf met de schoonmaakster afspreken en eventueel vastleggen in het contract. 

Indien de schoonmaakster langdurig ziek is, kunt u bij ons wel een nieuwe schoonmaakster aanvragen. Dit valt meestal nog onder onze garantie.  

Ook een student als schoonmaakster aanvragen? Schrijf u hier in

Language English