Wachtwoord vergeten?
Inschrijven!

Wij zijn aangesloten bij:

Wij zijn aangesloten bij MKB Keurmerk Wij maken deel uit van een erkend leerbedrijf

Wetgeving


In bovenstaand filmpje leggen we uit hoe de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt.

In januari 2007 is de Regeling Dienstverlening aan Huis in het leven geroepen. Dit houdt in dat een werknemer voor maximaal drie dagen per week in dienst genomen kan worden door een particuliere opdrachtgever. De werkzaamheden die de werknemer verricht, zijn verschillende klussen in en om het huis van de opdrachtgever. De regelgeving dienstverlening aan huis zorgt ervoor dat er geen loonbelasting en premies betaald hoeven worden. Deze regelgeving is niet van toepassing indien de werknemer losse opdrachten of eenmalige klussen uitvoert.

Regeling Dienstverlening aan Huis

De schoonmaak student moet aan de volgende voorwaarden voldoen, wil deze vallen onder regeling Dienstverlening aan Huis:

 1. De schoonmaak student voert taken uit in opdracht van de werkgever;
 2. U betaalt de schoonmaak student (minimaal) het wettelijke minimumloon voor de diensten. Bij schoonmaak student.nl is dit te allen tijde het geval;
 3. Aangezien u de werkgever bent, is er sprake van gezagsverhouding. De schoonmaakstudent voert dus taken uit in uw opdracht;
 4. De schoonmaak student mag maximaal drie dagen voor de werkgever werken;
 5. De schoonmaak student heeft recht op een een vakantietoeslag van 8%. Wanneer u een hulp aanvraagt via schoonmaak student zit de vakantietoeslag bij het uurloon inbegrepen;
 6. De schoonmaak student moet zijn of haar inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst;
 7. De schoonmaak student heeft het recht op vakantie;
 8. De werkgever hebt geen ontslagvergunning nodig om de schoonmaak student te ontslaan. De werkgever dient zich echter wel te houden aan de afgesproken termijn.
  NB: Indien u geen opzegtermijn afspreekt met de schoonmaak student, geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand;
 9. Als opdrachtgever hebt u geen administratieve verplichtingen. Er hoeven geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afgedragen te worden.

Bij ziekte van de schoonmaakstudent raden wij u aan om in overleg een 'inhaaldatum' te plannen. Datzelfde geldt voor de vakantie van de schoonmaak student. Het recht op vakantie is al verrekend in het loon van de schoonmaak student.


Werkzaamheden van een schoonmaak student

De werkzaamheden die onder de Regeling Dienstverlening aan Huis vallen, zijn onder andere de volgende regelmatig terugkerende werkzaamheden:

 • Huishoudelijke hulp;
 • Tuinonderhoud;
 • Oppassen;
 • Verzorgen van huisdieren;
 • Taken in en rondom het huis;
 • Brengen en halen van gezinsleden;
 • Het verlenen van zorg, al dan niet via een persoonsgebonden budget (PGB);
 • Uitvoeren van allerlei klusjes, zoals boodschappen doen of medicijnen ophalen.


Uitzonderingen:

De werkzaamheden die de werknemer uitvoert, hoeven niet per se in of rond het huis van de werkgever plaats te vinden. Het is voor een werknemer ook mogelijk om op te passen in zijn/haar eigen woning. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever hulpbehoevend is en tijdelijk ergens anders verblijft, in dat geval mag de dienstverlening plaatsvinden op de locatie waar de opdrachtgever verblijft.


Ziekte

Als de schoonmaakster ziek is, moet u officieel gezien de eerste zes weken 70% doorbetalen (art. 7:629 lid 2 BW). Toch merken we dat de meeste mensen afspreken dat de schoonmaakster op een andere dag langs komt om de uren in te halen. U kunt dit zelf met de schoonmaakster afspreken en eventueel vastleggen in het contract. 

Indien de schoonmaakster langdurig ziek is, kunt u bij ons wel een nieuwe schoonmaakster aanvragen. Dit valt meestal nog onder onze garantie.  

Ook een schoonmaak student aanvragen? Schrijf u hier in